Angyal Krisztián

ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKAI SZAKÉRTŐ

Üdvözlet, a redőnyök javítása során a leggyakoribb meghibásodások okáról szeretnék pár szót szólni, amit Budapest és környékén redőny javítás közben tapasztaltam, a redőnyök hibás működését ismertetve Önnel, és ezen meghibásodások általános költségeit taglalnánk, hogy tisztába legyen minden lényeges információval, és várható javítás összegével.

1. a felhúzó gurtni szakadása-gurtni csere

A felhúzó gurtni vagy zsinór elszakadása egy természetes dolog, egy kopó alkatrész öregedéséről beszélhetünk. Egy redőny gurtni élet tartama átlagosan 8-10 év. Ez idő alatt a rugalmasságát elveszti, elkoszolódik, széle és keresztmetszete foszlásnak indul, így egyszer csak elszakad. Ha a redőny leengedett állapotban van, és elkezdjük felhúzni, van egy rövid 30-50 cm-es szakasz, amikor a gurtni a legnagyobb terhelést kapja, általában ezen a részen szokott elszakadni. A gurtni kicserélése redőny típustól és fajtától függően lehet könnyebb és nehezebb feladat, de azért a várható költség minden esetben egy pár ezer forintos kiadást jelenthet. 

2. nem lehet leengedni, ferdén áll

Ha egy redőnyt nem tudunk leengedni, de a gurtnik jó állapotú, akkor biztos, hogy szerkezeti probléma van a redőnnyel. Több probléma is lehet, ami ezt a "tünetet" okozhatja. Lehet, hogy egy redőny léc akadt el az egyik oldalon, lehet egy megvezető alkatrész eltörése, és lehet hogy maga a rúd (amire feltekerednek a redőny lécek) ment tönkre. Természetesen ezekben az esetekben is a javítás várható költsége függ a redőny típusától, fajtájától és méretétől , a hibás alkatrész árától is. De ettől a problémától redőnyét minden esetben lehet javítani, megfelelő alkatrészek cseréje után ismét jól tud működni.minden kép érdemes szakemberhez fordulni.

   3. nem lehet felhúzni.hiába húzóm, nem mozog

Ha egy redőnyt leengedtünk, és nem tudjuk felhúzni, valami a gurtninál és a redőny tárcsánál történhetett. Minden redőny típusnál elő fordulhat hogy a gurtni az "orsó" mellé tekeredett leengedéskor, és felhúzásnál nem tudjuk kiszabadítani a mellé tekeredett gurtnit. Ebben az esetben az ok lehet egy csavarodás a gurtnin, egy megvezető alkatrész hibás működése, vagy maga a gurtni elöregedése. Ha esetleg a gurtni és a felhúzó rendszer jó, akkor biztos, hogy a tárcsa és a tengely közötti kapcsolattal van baj. Ezek a hibák könnyen orvosolhatók, és mint a gurtni csere esetében a javítás ára nem lehet nagyobb összeg. Minden kép érdemes szakember segítségét kérni.

  4. fel tudom húzni, de lejön, a redőnygurtnit nem "szívja" be a rugó (automata)

Ha egy redőny remekül működik, csak éppen felhúzás után nem marad a fenti állapotban, akkor a hibát alul kell keresnünk. Minden redőny, amit kézzel mozgatunk a gurtni lenti végén egy rögzítővel van ellátva, típustól és fajtától függően. Lehet, hogy a gurtni megcsavarodott, vagy az alsó rugó eltört, megszorult, leesett az alsó dobról és ez okozza  a problémát. Amennyiben a gurtni jó állapotban van, csak ezt a rugós alkatrészt kell kicserélni, vagy csak a gurtnit kell ismét a rugós dobra feltenni, és ismét működhet. Ha a redőnyt fel lehet húzni, és az alsó rugós dob is feltekeri a gurtninkat, de azt tapasztaljuk, hogy a redőny szép lassan ereszkedik lefelé , "csúszik" akkor a fékező kophatott el, vagy a gurtni vastagsági keresztmetszete vékonyodott el. A hiba pontos megállapításáért forduljon szakemberhez, a javítás költsége nem lehet magas, mivel ezen alkatrészek ára  nem képez jelentős összeget.

5.teljesen felhúztam, és most nem jön le.

A redőny működése a gravitáció elvén működik. Ha felhúztuk és most nem tudjuk leengedni, biztos, hogy nem a gravitáció szűnt meg. A hiba oka redőny típustól függően több ok is lehet. Behúztuk a redőnyt a tokba, az alsó profilt nem látni, vagy csak az ütköztetés következtében annyira megfeszült, hogy elcsavarodott, esetleg az alsó profil el is törhetett. Lehet még a rúddal,( redőny tengellyel) is baj, de ez nem igazán jellemző. Mindkét esetben forduljon szakemberhez aki meg tudja állapítani a hiba okát, és a várható javítás összegét is.

Redőny javítás árairól általánosságban

A fenti felsorolt hibák javításairól elmondható, hogy a javítások ára nem jelentős összeggel bír, bár ez nyilván függ a kihívott szakember kiszállási díj összegétől és az esetleges munka díj összegétől is. Tapasztalataim szerint célszerű ezeket az összegeket előre megkérdezni, és pontosítani. A későbbi kellemetlenségek elkerülése végett célszerű ajánlásokon vagy ismerősökön keresztül megbízható és leinformálható redőny javítót keresni. Az is nagyon fontos, hogy milyen szolgáltatást kapunk a pénzünkért. Garancia, és előre meg mondják a végösszeget, vagy még azt is kicserélik, amit nem is kértünk, és a fizetésnél mély döbbenet ülhet ki az arcunkra. 

További cikkek

Csőmotorok, redőny roletta napellenző motor


Csőmotorok tulajdonságairól, működési elveiről, használatáról. Tapasztalataink szerint egyre népszerűbbek a motoros árnyékolók.


Redőnyösök értékesítési trükkjei


Tapasztalataink, értékesítéssel, és átverésekkel kapcsolatban, mire kell, és érdemes figyelni, amikor redőnyt vásárolnánk.


Az árnyékolástechnika fontossága


Az Árnyékolástechnika fontosságáról, szerepéről és hatásairól szóló cikk, mely lényeges és fontos témákat taglal.


Motoros redőny javítás


Tapasztalatom motoros redőnyök javítása terén, Budapest és környékén.Top 5 hibák, a legtöbbször előforduló meghibásodások.


Olcsó könyök-karos napellenzők


A nagy áruház láncok által forgalmazott olcsó napellenzők szerkezetéről, és anyag minőségéről szeretnék lényeges információkat megosztani Önökkel, mért nem érdemes ilyen típusú árnyékolót vásárolni.


Angyal Krisztián

HÍRDETÉS

<!-- DYNAMIC BLOCK: adsense-col3 -->

Partneroldalak