Angyal Krisztián

ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKAI SZAKÉRTŐ

Tizenhét éve javítok és szerelek motoros árnyékolókat. Ez idő alatt több száz meghibásodott motoros redőnyt és garázskapu redőnyt javítottam. Ezeket a tapasztalatokat összeszedve készült el a következő top 5- ös lista.

  Ahhoz, hogy megértsük a meghibásodások okait, tisztába kell lenni a motoros redőny működési elvével. Legyen szó bármilyen típusú vagy márkájú redőny motorról, a helyszínre telepített motoros redőnyökön az alsó és felső végállást pontosan kell beállítani. Tapasztalataim szerint ezt az időigényes műveletet nagyon sok kivitelező nem végzi el, ezért a motoros redőny a gyártósoron beállított végállással üzemel. Ez az elsődleges probléma forrás, mely a későbbiekben, akár plusz kiadást is jelenthet a végfelhasználó számára. Továbbá sok esetben előfordul ,hogy a felhasznált alapanyagok minősége nem megfelelő, és egy apró és olcsó alkatrész meghibásodása tönkre tehet egy egész redőnyt vagy akár egy redőny motort is. Ebből következik, hogy egy apró működési hiba esetén célszerű mindig szakember segítségét kérni, mert lehet , hogy egy pár ezer forintos alkatrész cseréjének elmulasztása akár több tízezer forintos kiadást is eredményez. 

Nem működik, csak búg a motor

Ez a hiba jelenség a legsűrűbben előforduló problémák egyike. Oka, hogy a rögzítő elemek (féder) eltörtek, a redőny leengedett állapotában van, a motor szabadon pörgeti a redőny tengelyt. Előfordulhat, hogy a rögzítő alkatrészek elöregedtek, de legsűrűbben a redőnyt ráengedték valamire és ez okozta a meghibásodást. Ilyen esetekben a redőny javítása nem jelent nagy költséget, de mindenféle képen  célszerű megbízható szakember segítségét kérni. 

Működik, de akadozva jön le

Ezt a meghibásodást egy apró alkatrész kopása vagy törése okozza. Tapasztalatom szerint a Magyar redőny gyártó cégek rendszeresen bizonyos alkatrészek minőségén próbálnak meg spórolni, hogy termékük versenyképesebb áron kerüljenek a piacra. A fentiekben említett redőny alkatrész ára kiváló minőségben sem haladja meg az ötszáz forintot, meghibásodása esetén, akár az összes redőny lécet is tönkre teheti. Ezt az olcsó alkatrészt, kicserélni sem könnyű feladat, hiszen az alumínium redőny tokvégbe van integrálva. Ahhoz , hogy ezt az alkatrészt kicseréljük, le kell szerelni a redőnyt, a redőny tokról el kell távolítani a lefutó sínt, kicserélni a törött alkatrészt, majd visszaszerelni a redőnyt a helyére. Ezért nem mindegy, hogy kitől és milyen minőségű minőségű motoros alumínium redőnyt vásárolunk. Ennek az olcsó alkatrésznek a kicserélését mindenképpen bízzuk hozzá értő szakemberre. 

Működik a motoros redőny, de furcsa csattogó hangot ad

Ez a hiba tünet szerkezeti problémára utal. Amennyiben önnek széles és nagy redőnye van, előfordulhat, hogy egy rögzítő kiakadt vagy eltörött, esetleg a redőny tengely az alul méretezés következtében eldeformálódott. Mivel mindkét esetleges hiba komolyan megrongálhatja a redőnyléceket, célszerű tapasztalt szakember segítségét kérni. A várható javítás költsége nem jelentős összeg. 

Hiába nyomom a távirányítót, nem csinál semmit

Bármilyen hihetetlen, sok esetben előfordul, hogy a távirányítóban le merült az elem. Távirányítós redőnyök esetén, a távirányító kódja, fel van tanítva, a rádióvevőre vagy a redőny motorra. Ezért, a távirányító elemcseréje után, semmilyen tanítási folyamatot nem kell elvégezni, ahogyan a meglévő távirányító kódolt jelet küld a redőny motornak, ismét működik a redőnyünk. Gyakran előfordul, hogy a redőny távirányító  több csatornás, és a nem feltanított csatornára állítva nem vezérli a redőny motorunkat. Minden esetben győződjön meg arról, hogy megfelelő csatornára állította távirányítóját (select) gomb és hogy a távirányítóján bármely gomb lenyomása esetén a visszajelző világítás működik.

Bármit csinálunk, nem működik a motoros redőnyünk

Amennyiben nem búg motoros redőnye, és nem csinál semmit, célszerű mindig szakemberhez fordulni. A hiba oka lehet egy szétcsúszott elektromos kötés, egy kábelszakadás, vagy akár egy motor meghibásodás is. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a redőny motorokra, a Magyarországi forgalmazók öt év cseregaranciát vállalnak, de ezt a garanciális javítást csak minősített szakember végezheti el. Ezért fontos, hogy a hiba megállapítását és az esetleges motor cserét, szakemberre bízzuk. Sajnálatosan, a redőny motorok javítása a kültéri felhasználhatóságuk miatt nem lehetséges, hiszen a gyártás során tökéletes zárt állapotúak. 

További cikkek

Csőmotorok, redőny roletta napellenző motor


Csőmotorok tulajdonságairól, működési elveiről, használatáról. Tapasztalataink szerint egyre népszerűbbek a motoros árnyékolók.


Redőnyösök értékesítési trükkjei


Tapasztalataink, értékesítéssel, és átverésekkel kapcsolatban, mire kell, és érdemes figyelni, amikor redőnyt vásárolnánk.


Redőnyök leggyakoribb meghibásodásai és ennek okai.


Mire kell figyelni, ha elromlott a redőnyünk és szerelőt hínánk, hogy javítást végezzen rajta.


Az árnyékolástechnika fontossága


Az Árnyékolástechnika fontosságáról, szerepéről és hatásairól szóló cikk, mely lényeges és fontos témákat taglal.


Olcsó könyök-karos napellenzők


A nagy áruház láncok által forgalmazott olcsó napellenzők szerkezetéről, és anyag minőségéről szeretnék lényeges információkat megosztani Önökkel, mért nem érdemes ilyen típusú árnyékolót vásárolni.


Angyal Krisztián

HÍRDETÉS

<!-- DYNAMIC BLOCK: adsense-col3 -->

Partneroldalak