Angyal Krisztián

ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKAI SZAKÉRTŐ

A kereskedelmi forgalomban kapható előre gyártott roletták és textil árnyékolók minőségéről, tartósságáról, és az ezzel kapcsolatos észrevételeimről, tapasztalataimról szól ez az oldal.

Olcsó roletták

A Barkácsáruházak és a lakásfelszerelési áruházak polcain a tíz évvel ezelőtt megjelenő olcsó roletták előnyeit és hátrányait ismertetném Önnel. érvek és ellenérvek összecsapása ez, és a következtetések alapján dönteni tud, hogy érdemes vásárolnia olcsóbb rolettát, vagy nem.

Olcsó roletta, az előre gyártott textil árnyékolóról általánosságban:

A roletta egy tengelyre feltekeredő textília, amit általában egy végtelenített gyöngylánccal tudunk mozgatni. Az előre legyártott roletták szélességét és magasságát feltüntetik a dobozán, csomagolásán. Mivel az előre gyártott méretek soha nem az árnyékolandó ablakok , vagy ajtók üvegfelületének a méretei, így ezeket az ablak vagy ajtó szárnyakra nem lehet felszerelni. Pl: egy átlagos ablak mérete,  ami 90 x 150-es (88 x 148 ) az üveg felület mérete  63 x  133-as. Nos ilyen méretű előre gyártott árnyékolót ( roletta, reluxa ) nem tudunk vásárolni. Van hozzá 90  x  180- as méretű. Ezt tiplik segítségével tudjuk felszerelni az ablakok fölé, az áthidaló magasságába. A látvány eléggé érdekesen mutat, mivel ahhoz hogy kinyissuk bukóra az ablakot, fel kell húzni a rolettánkat. A spaletta szélességével megegyező textil szélességnek köszönhetően a fény az anyagot megkerülve tör be és így árnyékolónk hatásfoka csökken, a megoldás, hogy egy szélesebb rolettát vásárolunk. A  100  x  180-as roletta tökéletesen megfelelne erre a célra , bár felszerelése precizitást igényel, mivel ha nem vízszintesen szereljük fel a hengert, az arról letekeredett anyag nem követi a függőlegest. Az első kérdés, hogy mért vásárol 1,8m2-es árnyékolót, ha Önnek egy 63 x 133-as rolettára van szüksége? A válasz egyszerű, mert a polcról ilyen méretű rolettát nem tud levenni a Barkácsáruházban, így  marad a 100 x 180-as méretű.

Olcsó roletták szerkezeti minősége:

Az előre gyártott rolettáknál nem a származási helyükkel van baj, mert a köztudottan távol keleti gyárak tudnak jó minőséget is gyártani, hanem a nagyobb haszonszerzés érdekében a silány minőségű alkatrészekkel. A műanyag alapanyagok olcsó minőségének köszönhetően hamar elérik a műanyag és mivel nem szabvány alkatrészeket használnak, meghibásodás esetén az egész szerkezetet ki kell cserélni. Ilyenkor kiderül az is, hogy a felszerelt roletta rögzítési pontjai mások, új helyre kell fúrni a rögzítőket, a régi lyukak pedig ott díszeleghetnek a következő festésig. 

Olcsó roletta textilek minősége:

A legnagyobb veszély a textilek minőségében rejlik. Az előre gyártott roletták anyagai nem bevizsgált és minősített textilek, Uv szűrő képességük nem bevizsgált, ennek eredménye, hogy az Uv-a sugárzás alsó tartománya zavartalanul tör be az olcsó roletta textilen. Az infravörös hősugárzástól a textil fakul, rideggé válik, és hamarosan elöregedik. Egyes műanyagot is tartalmazó textilek el is deformálódnak. 

További cikkek

Csőmotorok, redőny roletta napellenző motor


Csőmotorok tulajdonságairól, működési elveiről, használatáról. Tapasztalataink szerint egyre népszerűbbek a motoros árnyékolók.


Redőnyösök értékesítési trükkjei


Tapasztalataink, értékesítéssel, és átverésekkel kapcsolatban, mire kell, és érdemes figyelni, amikor redőnyt vásárolnánk.


Redőnyök leggyakoribb meghibásodásai és ennek okai.


Mire kell figyelni, ha elromlott a redőnyünk és szerelőt hínánk, hogy javítást végezzen rajta.


Az árnyékolástechnika fontossága


Az Árnyékolástechnika fontosságáról, szerepéről és hatásairól szóló cikk, mely lényeges és fontos témákat taglal.


Motoros redőny javítás


Tapasztalatom motoros redőnyök javítása terén, Budapest és környékén.Top 5 hibák, a legtöbbször előforduló meghibásodások.


Angyal Krisztián

HÍRDETÉS

<!-- DYNAMIC BLOCK: adsense-col3 -->

Partneroldalak