Angyal Krisztián

ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKAI SZAKÉRTŐ

A csőmotorok fajtáit, típusait és tulajdonságait szeretnénk bemutatni, mert ha motoros árnyékolót szeretne, nagyon nem mindegy, hogy milyen motort választ árnyékolójába.

Csőmotor típusok, és működései elvek.

  A csőmotorok két típusát érdemes megemlítenem, a mechanikus végállású motorokat, és az elektromos végállásúakat. Mindkét motor típusból vásárolhatunk kapcsolóval vezérelhetőt, és rádióvevős kivitelt is. A magyar piacon fellelhető összes csőmotor forgalmazó cég termék kínálatában megtalálható  a két fő motor típus a két fő vezérlő rendszerrel. Ezeknek a típusoknak végig vesszük az előnyeit és a hátrányait is. Az összes tapasztalatomat meg osztom önökkel, hogy könnyebben választhasson a termék kínálatból, ha árnyékoló motort keres.

Kapcsolós motorok mechanikus végállással

    Az árnyékoló motorok első képviselője ez a motor típus. A 2000-es évek elején egyre gyakrabban volt igény a magyar piacon is a motoros redőnyökre és a motoros napellenzőkre. Az akkoriban épülő luxus ingatlanok nélkülözhetetlen kelléke volt a motoros árnyékoló. Mivel ezeket a csőmotorokat párhuzamosan kötni csak relék segítségével lehetett, így rengeteg relét kellett bekötni, és rengeteg kábel felhasználásával lehetett akár egy központi kapcsolót kivitelezni. További hátrány, hogy nincs nyomaték érzékelés, és nincs akadály érzékelés sem. A mechanikusan beállított végállásba pörög a motor akkor is, ha az árnyékoló alatt maradt egy szék, egy virágcserép, vagy ha valami egyéb működési probléma merülne fel, és ha ezt nem vesszük észre, akár még több alkatrészt tesz tönkre a motor azzal, hogy a motor ezt nem érzékeli.

Mit is jelent, hogy nyomaték érzékelés és akadály érzékelés?

        A nyomaték érzékelés azt jelenti, hogy a motor érzékeli a hirtelen megnőtt nyomaték változást, tehát az extra erő kifejtést a két beállított végállás között. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a széket a redőny motor csak akkor érzékeli, amikor már a redőny tokba össze gyűrte a redőny léceket, és nem tud tovább tekeredni. Ezzel ellentétben az akadály érzékelés egy sokkal érzékenyebb és finomabb nyomaték változást is érzékel, és azonnal megáll, esetleg vissza is húz.

Kapcsolós elektromos végállású motor

      A mechanikus végállású motorok problémája, a nyomaték érzékelés hiánya. Erre a problémára jelent megoldást ez a motor típus, illetve olyan helyeken javasoljuk, ahol az árnyékoló végállásainak beállítása fizikailag nem lehetséges. Az elektromos végállású kapcsolós motorok mára már rendelkeznek nyomaték és akadály érzékeléssel is. Amennyiben kapcsolós rendszere van, vagy ilyen rendszert szeretne, minden kép ezt javasolnám, mert a csőmotorok relézettek, több motor köthető egy kapcsolóra, és megtalálható köztük akadály érzékelős kivitel is. Hátránya, hogy a kivitelezés során rengeteg kábelt kell bekötni, és a kapcsolók működtetése kézzel történik egy adott helyen.

Mechanikus végállású rádiós motorok

   A mechanikus végállású motorok olcsó megoldást kínálnak rádiós rendszer kiépítése esetén , hátránya a nyomaték és akadály érzékelés hátránya. A csőmotorba épített rádió vevők könnyen beköthető egyszerű árnyékoló motort eredményeznek, ennek köszönheti népszerűségét.

Elektromos végállású rádiós motorok

Az elektromos végállású rádiós motorok a piacon fellelhető legjobb motorok, minden forgalmazó termék kínálatában megtalálhatóak. Több végállásnak köszönhetően köztes pozíciók, akadály és nyomaték érzékelés, széles távirányító kínálatok és egyéb érvékelők kaphatók. Ezzel teljes biztonság érzet, és komfort érhető el.

Garancia?

Egységesen elmondható, hogy a csőmotor forgalmazók és gyártók a saját termékeikre 5 év garanciát vállalnak. Mivel ezek a termékek kültéri használatra is alkalmasak, a javításuk csak gyári körülmények között lehetséges. Tehát ha a garanciális időn belül működési hiba lépne fel, a forgalmazók ingyen kicserélik ezeket a termékeket.

További cikkek

Redőnyösök értékesítési trükkjei


Tapasztalataink, értékesítéssel, és átverésekkel kapcsolatban, mire kell, és érdemes figyelni, amikor redőnyt vásárolnánk.


Redőnyök leggyakoribb meghibásodásai és ennek okai.


Mire kell figyelni, ha elromlott a redőnyünk és szerelőt hínánk, hogy javítást végezzen rajta.


Az árnyékolástechnika fontossága


Az Árnyékolástechnika fontosságáról, szerepéről és hatásairól szóló cikk, mely lényeges és fontos témákat taglal.


Motoros redőny javítás


Tapasztalatom motoros redőnyök javítása terén, Budapest és környékén.Top 5 hibák, a legtöbbször előforduló meghibásodások.


Olcsó könyök-karos napellenzők


A nagy áruház láncok által forgalmazott olcsó napellenzők szerkezetéről, és anyag minőségéről szeretnék lényeges információkat megosztani Önökkel, mért nem érdemes ilyen típusú árnyékolót vásárolni.


Angyal Krisztián

HÍRDETÉS

<!-- DYNAMIC BLOCK: adsense-col3 -->

Partneroldalak