Angyal Krisztián

ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKAI SZAKÉRTŐ

   Az klímaváltozás tény, és egyre szélsőségesebb időjárási körülményeket produkál. Nő a napos órák száma, vékonyodik a légkörünk és egyre magasabb a légkörön át jutó UV sugárzás, melynek hatásairól, és következményeiről szeretnék beszélni, hogy tisztába legyen minden információval. 

Mi is az az UV sugárzás?

Először is, mi az az UV sugárzás? Röviden: elektromágneses sugárzás ami, egy bizonyos hullámhosszúságú tartományba esik. Olyan mint a fény, amit az üveg átenged, csak kicsit nagyobb az energiája a fénynél, és a szemünk nem érzékeli. Wikipedia magyar lapja, illetve számos egyéb forrás alapján az egyes (ismertebb) UV sugárzások hullámhossz értékei a következők:

Elnevezés Hullámhossz tartomány UV-A 400-315nm UV-B 315-280nm UV-C 280-100nm

Általánosságban elmondható, hogy az Uv sugárzás a kozmoszból érkező sugárzás, mely szabad szemmel nem látható.

Káros az Uv sugárzás az emberre?

Nos ,általánosságban elmondható, hogy van jótékony hatása, és káros hatása is. Az UV-C sugárzást a légkör tökéletesen megszűri, a föld felszínére csak az UV-B és az UV-A sugárzás ér el, ennek hatásait kell megvizsgálnunk. Idéznék Dr Gál Mónika  cikkéből, aki az Uv sugárzás hatásai élő szervezetre című cikkében a következőket írta:

Az UVC sugarak normál esetben elnyelődnek az atmoszférában és az ózonrétegben, azonban az elvékonyodott ózonréteg területén elérheti a földfelszínt. Ezeken a helyeken számolni kell biológiai hatásaival, mely a bőr gyulladását, késői pigmentálódását, a bőr felső rétegének megvastagodását okozhatja, illetve erősen irritálja a szemet. Az UVB képes kiváltani az UVC fent említett hatásait, emellett felelős a fény okozta rákképződést okozó hatásokért (carcinogenezis), valamint a fény immunrendszert gátló hatásaiért (fotoimmunoszuppresszió). Ez a tartomány kell azonban a D-vitamin szintéziséhez is. A természetes napfénynek mindössze 1/15-öd része UVB. Az UVA sugarak 500-1000-szeres intenzitással vannak jelen. A legfontosabb biológiai hatásai a bőr azonnali barnulása, a meglévő pigment tartalom sötétedése. Az UVA szintén bőrpírt, gyulladást kelt (erythema), de ellentétben az UVB-vel ez csak több nap után jelentkezik. Szintén van rákkeltő hatása.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/1221/az-uv-sugarzas-lehetseges-hatasai

A káros Uv sugárzás bejut a lakótérbe, munkahelyre?

Ahhoz, hogy ezt a kérdést pontosan megválaszoljuk, azt kell megvizsgálni, hogy az ablak üveg szűri-e az UV-b, és UV-a sugárzást? Hosszas kutatás után az kell kimondanom, hogy részben szűri ki a hagyományos ablak üveg az UV-a sugárzást, az UV-b-t viszont teljesen kiszűri az ablaküveg. Több ide vonatkozó cikket is találtam, bár nagyon nagy a titkolózás e téren. 

Ablaküveg mögött nem érheti sugárzás a bőrt

Talán meglepő, hiszen sokszor hallhattad, hogy az ablaküvegen keresztül nem árthatnak a sugarak, ám valójában ez csak féligazság. Bár az ablak szűrőként szolgál, de csak az UV-B sugarakat szűri meg, és azokat sem maximálisan. Az UV-A sugaraknak azonban nem jelent akadályt.

Így a két folyamat, amely egyébként kiegészíti egymást – az UV-B sugarak termelik, míg az UV-A sugarak bontják a D-vitamint – az ablaküveg mögött már nem működik párhuzamosan. Ennek komoly veszélye lehet, fontos tehát, hogy ha ablaküveg mögött ülsz, kerüld a napsugarakat

Nézzük a másik oldalt: az ÜVEG. Az üveggel talán gyakrabban találkozunk, így erről nem ejtenék hosszabban szót, csupán érdekesség miatt idéznék a magyar wikipedia -ról:

Alapanyag szerint: a nátriumüveg mellett létezik a tiszta kvarchomokból készült kvarcüveg, az ólomüveg és a speciális lencseüveg. Az üvegben levő ólom leárnyékolja a röntgensugárzást, nagy törésmutatóval és diszperzióval bír. A vízüveg vízben oldódik. A bór-szilikátüveg kémiailag ellenálló, ezért labor- és főzőedényeket készítenek belőle (anno a nagykanizsai üveggyárban ilyen üvegedényeket készítettek – Lewis). További speciális üvegek a bór-foszfátüveg és az alumino-szilikátüvegek. A nem oxidalapú üvegekhez tartoznak a fluorid- és a kalkogenitüvegek, amiket az infravörös optikában használnak fel. Az üvegkerámia egy újabb speciális üvegfajta, ami nem egészében amorf, hanem kristályos régiókat is tartalmaz.

Szóval azt kellene csak kiderítenünk, hogy az egyes üvegfajták az elektromágneses sugárzás mely tartományaiban nem engednek át. Nekünk 100-400nm a lényeges.

Keresgélésemet egyetemi papírjaim között kezdem meg és egyből találok is egy nagyon jó ábrát. A diagram lényege, hogy üvegünk(melyet SF15 -el jelölnek) mely tartományban ereszt át. Az ábra alapján az üveg 340-350 nm környékén levág, vagyis az ennél kisebb hullámhosszúságú elektromágneses sugárzást szűri,egy 10mm vastag üveg 365nm -en 4,40 %-ot enged át, az SF10 -es már csak 2%, míg egy BK7 -es jelzésű üveg 290nm -en 6,3% -ot enged.

További keresgélésem eredménye az alábbi weboldal, ahol találhatunk kimondottan szűrésre szánt üvegeket: VPG
Innen linkelnék egy remek diagramot, amin látható, hogy mely hullámhosszon enged át egy bizonyos üvegfajta:

OG515 meglepő módon 515nm -en vág le

OG515 meglepő módon 515nm -en vág le

Ez egy elég radikális példa, de tisztán látható, hogy 500nm alatt egy 3mm vastag üveg áteresztése NULLA.

Persze jöhet jogosan a felvetés, hogy az egyszerű ablaküvegeket nem ilyenből készítik. Valóban, és sajnos azok anyagának (angol elnevezést találtam: Soda Lime Glass ) áteresztése a mi szemszögünkből kicsit rosszabb:

Általános ablaküveg - Soda Lime Glass

Általános ablaküveg - Soda Lime Glass

Ez utóbbi üveg lehet vizsgálatunk legjobb alanya, hiszen ezzel találkozunk nap mint nap. A diagramról leolvasható, hogy az általunk vizsgált UV-A tartományban még talán áteresztőnek mondható, de ezt követően, amint a következő ábrán látható, UV-B és C -vel szemben már erősen árnyékol.

Tehát kedves olvasó, az ablak üveg az UV-a sugárzás egy részét átengedi! És csak megemlíteném, hogy az Uv-a sugárzás hosszú távon rák keltő.Bár itt is eltérnek a szakemberek véleményei, de csak gondoljon bele, tíz éve még klíma változás is csak egy hazugság volt.

Az uv sugárzás hatásai a szervezetre:

További cikkek

Csőmotorok, redőny roletta napellenző motor


Csőmotorok tulajdonságairól, működési elveiről, használatáról. Tapasztalataink szerint egyre népszerűbbek a motoros árnyékolók.


Redőnyösök értékesítési trükkjei


Tapasztalataink, értékesítéssel, és átverésekkel kapcsolatban, mire kell, és érdemes figyelni, amikor redőnyt vásárolnánk.


Redőnyök leggyakoribb meghibásodásai és ennek okai.


Mire kell figyelni, ha elromlott a redőnyünk és szerelőt hínánk, hogy javítást végezzen rajta.


Motoros redőny javítás


Tapasztalatom motoros redőnyök javítása terén, Budapest és környékén.Top 5 hibák, a legtöbbször előforduló meghibásodások.


Olcsó könyök-karos napellenzők


A nagy áruház láncok által forgalmazott olcsó napellenzők szerkezetéről, és anyag minőségéről szeretnék lényeges információkat megosztani Önökkel, mért nem érdemes ilyen típusú árnyékolót vásárolni.


Angyal Krisztián

HÍRDETÉS

<!-- DYNAMIC BLOCK: adsense-col3 -->

Partneroldalak